SATA HD Problemen

 

Op vrijdag 21 januari 2011, kreeg ik een PC in reparatie, waarvan de SATA Hitachi Deskstar 82,3 GB harde schijf moest worden vervangen wegens veel geluid en foutmeldingen.

 

Het was een type met ook nog een standaard 4-polige voedingsaansluiting (SATA1), die in gebruik was.

 

SATA1

 

U moet trouwens een keuze maken: f de 4-polige voedingsaansluiting, f de brede L-vormige voedingsaansluiting, NOOIT beide tegelijk!

 

Ik wilde deze schijf vervangen door een Seagate 160 GB, SATA2, die dus gn aparte 4-polige voedingsaansluiting bezit.

 

SATA2

 

In de BIOS, van wat oudere moederborden (2005), staat in het Main scherm, gn SATA apparaten, wl in het scherm van de Bootvolgorde. (Bootsequence)

 

Met geen mogelijkheid, kwam deze SATA2 schijf daar te voorschijn.

Wl andere, wat oudere SATA1 types, ook, als je NIET de 4-polige aansluiting gebruikt, maar alleen de beide L-vormige aansluitkabels. (Daar heb ik geen verklaring voor).

 

Ik heb diverse verschillende voedingskabels en SATA kabels geprobeerd, maar dat maakte verder gn verschil.

Een andere, SATA2 Maxtor harde schijf, werd eveneens NIET gezien. (Dat viel te verwachten)

 

Ik was in het bezit van een converter, die van SATA naar IDE omzet, gekocht bij Conrad, onderdeel: 974497, hiermee kun je een SATA schijf verbinden met een vrije IDE poort.

 

 

SATA naar IDE adapter Conrad Bestelnummer 974497 16,00

 

Er zit een verloopkabel bij voor de stroomvoorziening.

 

Hiermee bleek het wl mogelijk, om de SATA2 schijf aan de "praat" te krijgen!

 

Voor de zekerheid, heb ik de betreffende harde schijf nog even op een nieuwer MSI mobo (2007) aangesloten; daar werd de schijf in het mainscherm van de BIOS wl gezien!

 

Conclusie: Op een wat ouder mobo kun je gn moderne SATA2 HD aansluiten rechtreeks op een SATA poort, wel een SATA1 HD, en dan maakt het niet uit, of je de 4-polige voedingsaansluiting, of de beide speciale L-vormige aansluitkabels gebruikt.

 

Bij dergelijke, wat oudere mobo's kun je dan beter kiezen voor een HD met IDE aansluiting, want dergelijke borden beschikken meestal over 2 IDE poorten op het mobo.

 

SATA1 is dus universeler bruikbaar, dan SATA2!

 

dinsdag 26 januari 2021