PC is traag (geworden)

 

In de loop van de tijd wordt, door het gebruik, ELKE PC trager.

Maar als we uitgaan, van Windows 7 of 10, dan zijn er een aantal zaken, die u in de gaten moet houden.

 

Om te beginnen: wat is de snelheid van de processor?

Hoeveel geheugen bevat de PC?

Hoe oud is de harde schijf?

Wanneer is Windows voor het laatst, helemaal nieuw geïnstalleerd?

 

Ik heb gemerkt, dat nogal wat PC’s oorspronkelijk voorzien waren van Windows XP en dat daar in een later stadium Windows 7 op is gezet.

En een PC, die is gebouwd voor Windows XP, is NIET zonder meer, ook geschikt voor Windows 7.

 

Vuistregel: elke nieuwe versie van Windows, stelt meestal wat hogere eisen aan de processor en hoeveelheid geheugen, soms het dubbele van een vorige versie.

 

Maar een PC waarop Windows 8/8.1 staat, kan meestal zonder problemen voorzien worden van Windows 10, omdat dit besturingssysteem lagere eisen stelt dan de vorige versie.

 

Bij het bouwen van een PC met Windows 7 of 10 ga ik altijd uit van een DuoCore- of QuadCore processor van minstens 3 Ghz. per Core en minstens 4 GB, of meer geheugen, in het geval van een 32-bit versie van Windows: voor 64-bit raad ik altijd 8 GB aan!

 

DuoCore wil zeggen, dat de processor 2 kernen bevat, zodat de totale snelheid in bovenstaand voorbeeld 2x3= 6 Ghz. zal zijn.

QuadCore wil zeggen, dat de processor 4 kernen bevat, zodat de totale snelheid in onderstaand voorbeeld 4x2,33= 9,32 Ghz. zal zijn.

Moderne processoren hebben vaak nog meer kernen dan 4.

 

Windows 8 bestaat, net als andere versies van Windows in 2 versies nl. 32-bit en 64-bit, 32-bit is bedoeld voor wat oudere PC's en 64-bit voor de modernere.

64-bit heeft de potentie om vèèl sneller te zijn, dan de 32-bit, mits de gebruikte processor en hoeveelheid geheugen daarop zijn afgestemd.

 

32-bit kan maximaal 3,25 GB geheugen aan (meer heeft geen zin) en de 64-bit versie heeft minimaal 8 GB nodig en de Home versie van 64-bit kan maximaal 16 GB aan.

 

Hoe kunt u zien, wat de snelheid van de processor is, en hoeveel geheugen, er in een bestaande PC- of laptop zit?

 

Ga naar Start/Configuratiescherm/Systeem (onderstaand voorbeeld is van een Windows 7 64-bit versie met een Quadcore 2,33 processor)

 

 

Wanneer u een nieuwe PC- of Laptop heeft gekocht, en u vind deze niet al te snel, controleer dan eens, wat voor processor er in zit, en hoeveel geheugen.

 

Het komt regelmatig voor, dat in een PC/Laptop met Windows  en 8 64-bit in feite een te trage processor zit, vaak in combinatie, met maar 4 GB geheugen.

En een Intel Celeron processor is kwa snelheid vèèl minder dan een Intel Pentium processor.

 

In goedkopere PC's of laptops zit vaak de goedkopere Intel Celeron processor, en daarvoor zou ik liever NIET kiezen!

 

 

In moderne PC's/Laptops kunt u ook Intel i3, i5 of i7 tegenkomen, maar ook AMD processoren.

 

 

 

Heeft u een PC met maar 4 GB geheugen en een 64-bit versie van Windows, dan zal de snelheid, zeker na een enige tijd gebruik, niet hoog zijn.

De remedie: 4 GB erbij, of PC opnieuw installeren met een 32-bit versie van Windows 8, 8,1 of 10.

 

Afgezien van 32-bit of 64-bit bestaan Windows in 3 verschillende "smaken", nl. Home, Professional en Enterprise.

 

Op een nieuwe PC- of laptop zit tegenwoordig meestal Windows 10 Home, maar ook wel de Professional versie.

 

Een oude, wat lawaaierige harde schijf (HD), kunt u beter vervangen door een nieuw stil exemplaar.

Bedenk, dat de "platters" van een oudere harde schijf 5400 t/min maken en modernere HD’s 7200 t/min.

 

Als een HD (harddisk) niet erg stil is, dan komt dat, doordat er wat ruimte op de zwaar belaste lagering is ontstaan, door slijtage, en dat is van grote invloed op de uiteindelijke snelheid van de PC.

Een gebruikelijke levensduur van een HD, ligt, afhankelijk van het merk, gebruik en de (extra) koeling op een jaar of vijf à zeven.

 

Sinds enige tijd worden PC's, maar ook Laptops en Notebooks vaker voorzien van een SSD harde schijf.

Dit is een hardeschijf die gèèn bewegende onderdelen heeft maar veel Flash geheugen.

 

Een SSD maakt een computer  in een keer 3x sneller, in het geval van mijn Samsung Notebook duurde het opstarten vanaf een normale HD ruim 3 minuten, en nadat is een SSD had gemonteerd duurde het opstarten nog maar 30 seconden, terwijl alle te gebruiken programma's al waren geïnstalleerd!

 

Een SSD is vooral geschikt, om met weinig wisselende data om te gaan, zoals een C: partitie met Windows en Programma's.

Voor sterk wisselende Data zoals Afbeeldingen, Documenten, Muziek en Video's raad ik het gebruik van een normale harde schijf aan.

 

Een SSD moet liever niet gedefragmenteerd worden, en bij gebruik van wisselde Data bestaat de kans, dat hij harder slijt, omdat geheugencellen niet onbeperkt gebruikt kunnen worden voor schrijven en weer wissen.

 

In het geval van een Computer is daar meestal voldoende ruimte, om naast de standaard HD's nog een SSD te monteren, bij een Laptop/Notebook is meestal maar plaats voor een Harde schijf.

Om een 2,5" SSD te monteren heeft u in een computer, een tussenframe nodig van 3,5" naar 2,5".

 

Als uw laptop nog een DVD station heeft, en u gebruikt deze niet, dan kunt u i.p.v. de DVD een zg. HD Caddy monteren.

De DVD wordt dan verwijderd en vervangen door een Caddy, waarin dan de oude HD komt.

 

Bij http://hddcaddy.com/nl/ kunt u voor vrijwel elke Laptop/Notebook een passende Caddy kopen, voor ongeveer € 24,00, incl. porto.

 

Vul in: Merk en Type en u vind de juiste Caddy!

 

 

Op Internet, of via uw computershop, kunt u een SSD kopen.

Voor Windows en Programma's is tussen de 40 en 60 GB nodig, en ik zou gaan voor een SSD van minstens 120 GB (zit in mijn PC) of 240 GB (zit in mijn huidige Notebook)

 

Mijn advies: Als u toe bent aan een herinstallatie van Windows, monteer dan eerst een SSD.

Installeer daarop Windows en de Programma's, niet alleen het opstarten was in mijn geval 6x zo snel, ook het openen van Programma's gaat vèèl sneller!

 

Voor mij was het een prima investering!

 

                SSD ▲                       Normale HD ▲

 

In een publicatie van Microsoft, heb ik gelezen, dat wanneer een PC intensief wordt gebruikt, het hèèl verstandig is om de PC elk jaar, of zelfs elk half jaar, te voorzien van een "verse" Windows, of een recente Image van C: (kopie)

 

Zoals in de aanhef al is gesteld: elke PC wordt door het gebruik trager en met te weinig geheugen gaat dat nog sneller!

Wanneer de HD vanaf het begin, is opgedeeld in 2 delen (partities), dan staan Windows & overige programma’s op C: en als het goed is, alle Data (gegevens, die u niet kwijt wilt) op D:.

 

Dan is het voldoende om Windows opnieuw te installeren, na formatteren (leegmaken) van de C:, dit kan vanuit de installatieprocedure van Windows m.b.v. de Installatie DVD.

Daarbij blijven alle data in principe behouden, want die staan dan niet op C:.

 

Maar de meeste PC's, of laptops beschikken, vanaf de fabriek meestal alleen over C: en soms nog een kleine Herstelpartitie.

 

Bij Windows 8, 8,1 en 10 is het verstandig om via Beheren/Schijfbeheer de C: in 2 delen te maken, zodat u toch een Data partitie kunt maken.

 

Voor Windows 8, 8,1 en 10 gebruik ik voor de C: 40 à 60 GB, wat in vrijwel alle gevallen mèèr dan genoeg is.

 

Wèl moet u na installatie van Windows even het juiste "pad" opgeven naar Documenten, op D: en dat geldt ook voor overige data, zoals Afbeeldingen, Documenten, Muziek en Mailbestanden.

 

Nu is een complete installatie van Windows & alle overige programma’s en toepassingen een heleboel werk; ga uit van minstens 5 à 6 uur, of meer, en voor een laptop soms nog langer, i.v.m. het downloaden en installeren van de juiste drivers.

 

Ik doe het als volgt: nadat Windows en alle programma’s zijn geïnstalleerd, de instellingen van E-mail e.d. staan goed, kortom, werkt PC weer, als toen hij nieuw was, dan maak ik met een programma, als Macrium Reflect Free, een kopie (image) van C: naar een ander deel van de HD (in het voorbeeld op D:) of een Externe Harde Schijf.

(download: http:// https://www.macrium.com/reflectfree ) is gratis!

 

 

Vanuit Macrium Reflect maak ik een opstartbare Herstel CD.

 

Mochten er later ernstige problemen zijn met Windows, dan kunt u vaak vanuit Macrium Reflect Free ook bijtijds een Rescue CD of USB stick maken, dan doe ik deze CD in de speler of de geheugenstick in een USB poort en start daarmee op, en ga naar de plaats waar ik de eerder gemaakte Image heb opgeslagen.

 

Mocht u een laptop hebben, waarvan de DVD is vervangen door een Caddy, dan moet u een Externe DVD speler gebruiken!

 

 

U moet wel zorgen, dat in de BIOS (Basic Input Output System), de opstartvolorde is:

1: CD/DVD en 2: Harde schijf.

 

In de BIOS kunt u komen door, direct, na het aanzetten te drukken op een van de volgende toetsen:

DEL, F1, F2 of F10 (Compaq/HP)

Dit staat vaak, linksonder op het scherm.

 

Zoek daarna naar iets als Bootsequence (bootvolgorde), kijk eventueel in het manual van het moederbord, als u dat heeft; vaak is dat te downloaden bij de fabrikant van het Moederbord.

 

Als u de PC opstart met de genoemde Herstel CD in de speler, dan zal Macrium Reflect Free opstarten en kunt u in ongeveer 10 minuten, een image terugzetten  van C:.

 

Wanneer u dan vindt, dat uw PC wat traag begint te worden, of in het geval van ernstige problemen, bijvoorbeeld door een Virus, dan doet u de CD van Macrium Reflect Free in de speler, kiest Restore (herstel) en na 10 minuten is de kopie teruggezet en is uw PC weer even snel als vroeger.

 

Natuurlijk, zijn er ook andere merken programma’s, die de klus voor u kunnen doen, maar ik ben heel tevreden met Macrium Reflect Free.

Systeemherstel

Windows 8, 8,1 en 10 kennen Systeemherstel en oppervlakkig gezien, is dat vergelijkbaar, met wat ik doe.

Er zijn echter een aantal belangrijke verschillen:

 

1e systeemherstel zet zijn gegevens ook op C:

 

2de Veel virussen schakelen systeemherstel uit, of maken de te kiezen herstel mogelijkheden onklaar.

 

3de het neemt veel ruimte in op de harde schijf, en dat wordt na opnieuw aanmaken van een zg. "herstelpunt" steeds meer.

 

Er is grote kans, dat als u naar een vorig herstelpunt toe zou willen, dat helemaal niet meer mogelijk is, zeker nadat uw PC een virus heeft opgelopen.

 

Omdat bij mijn manier van werken, de image op D:, of E: staat, is de kans op het kunnen terugzetten bijna 100%.

En de klus van een nieuwe installatie met Macrium Reflect Free doen in 10 minuten, of dat je minstens 6 uur bezig bent, geeft voor mij altijd de doorslag, om hiervoor te kiezen.

 

Dit is dan ook de reden, dat ik op elke PC, systeemherstel Uit zet, maar wèl altijd een Image maak.

 

Wanneer een PC in feite een te trage processor heeft, kunt u het beste kiezen voor een ander moederbord (mobo) i.c. met een snellere processor + koeler en meer en vaak een ander type geheugen.

Bedenk wel, dat de oude voeding geschikt en zwaar genoeg moet zijn voor het nieuwe mobo.

 

Een wat oudere PC met Windows 8, 8,1 of 10 maakt vaak gebruik van een voeding met 400 W, terwijl er in moderne PC's vaak nog zwaardere voedingen worden gebruikt.

 

Neem vooral de oude voeding mee naar de winkel, ter vergelijking met de nieuwe en let erop, of er ook voldoende aansluitingsstekkers zijn voor SATA apparaten.

 

Mocht u een zwaardere voeding willen kopen, let dan niet alleen op de prijs, maar vooral ook op de geluidsproductie!

 

                           Grote Fan ▼

 

       Kleine Fan ▲

 

Hou daarbij rekening dat een grote fan veel stiller is, dan een met een kleine fan.

 

Ga af op het advies van een (goede) computerwinkel.

Bedenk, dat een kwalitatief betere voeding, ook vaak langer meegaat!

 

Tegenwoordig maak ik regelmatig PC’s veel sneller, door het monteren van een compleet mobo + processor.

En bijna altijd vervang ik dan meteen de oude harde schijf, door een nieuw exemplaar, en vaak een SSD, om de volledige snelheids-winst te kunnen behalen.

 

Als u een ander mobo monteert, dat MOET u altijd Windows opnieuw installeren, omdat er tijdens de installatie "gekeken" wordt naar het mobo en zijn componenten en daarvan hangt de installatie, voor een groot deel af.

 

M.a.w. als u een bestaande image, ooit gemaakt bij een ander mobo wilt gebruiken, voor een PC met niet exact hetzelfde mobo, dan zult u zeker tegen foutmeldingen e.d. aanlopen.

 

Tot nu toe installeer ik steeds vaker Windows 8.1, omdat deze mijn voorkeur heeft.

(Ondersteuning tot januari 2012).

 

Overigens, alle nieuwe PC’s en Laptops/Notebooks, worden op dit moment verkocht met Windows 10 en vaak met een 60 dagen probeer-versie van Office 2016 of hoger, als die tijd om is moet u betalen!

 

Office:

Ik gebruik tegenwoordig Office 2007, wat een stuk moderner is, dan Office 2003.

 

Als alternatief kan ik aanbevelen de Nederlandse OpenOffice.org V4.1.3, waarmee u hetzelfde kunt, als met Microsoft Office.

Hieronder staat de downloadlink, voor de Nederlandse, OpenOffice versie:

 

https://www.openoffice.org/nl/

 

Virusscanner:

Ik heb gemerkt, dat sommige virusscanners de PC een heel stuk trager maken, en dat geldt zeker voor Norton en Norman!

Ik gebruik Avast Free en ben er tevreden mee.

 

Elke gratis virusscanner heeft als nadeel, dat u bijna dagelijks gevraagd wordt, of u niet de betaalde versie wilt proberen. . .

 

Standaard zijn Windows 8.1 en Windows 10 uitgerust met Windows Defender, wat ik beschouw als een redelijke virusscanner met Firewall, die ik zelf ook gebruik ook heb gebruikt in het verleden.

 

dinsdag 5 januari 2021